torsdag, april 20, 2006

Stilikon: Twiggy

Twiggy, vars riktiga namn är Leslie Hornby, revolutionerade både modellindustrin och synen på kvinnokroppen när hon svepte in på modescénen på 1960-talet.

Innan dess hade alla filmstjärnor och modeller haft timglasfigurer med stora bröst, smal midja och runda höfter. Många bh:ar vandrade omkring i världen med en stoppning av strumpor och bomull och midjor/magar hölls inne med allehanda gördlar...

Twiggy, plattbröstad och smal som en liten sticka, därav smeknamnet, var totalt annorlunda och banade väg för ett nytt ideal, det som härskar än idag (men nu har ju silikonbrösten revolutionerat världen och skapat ett mindre naturligt, dock lika smalt, ideal, det kan man ju säga vad man vill om).

Man kan argumentera att Twiggy ledde väg för ett ohälsosamt kvinnoideal (hur många gånger har man inte hört frasen "riktiga kvinnor har former"?) men jag hävdar att hon haft en positiv inverkan på synen på kroppar. För första gången på väldigt länge blev det fint även att vara smal, till stor lättnad för alla kvinnor som faktiskt ser ut så av naturen.

Hon breddade helt enkelt synen på vad som är okej. Tack Twiggy!

Bilderna lånade från www.reminiscethis.co.uk, www.theamericanmind.com och www.garfnet.org.uk