tisdag, maj 16, 2006

Stilikon: Coco Chanel

Coco, eller Gabrielle som hon var döpt till, Chanel kom från en ganska enkel bakgrund. Hon föddes 1883 och blev moderslös 1889.

Hon startade en klädaffär i Paris 1910, och lanserade den legendariska parfymen Chanel no 5 (den som Marilyn Monroe sov i...) redan 1922, och Chaneljackan i trikå 1926. "Den Lilla Svarta" lanserade hon 1925. Alla tre håller än idag, 90 år senare... (det svindlar hur tidigt ute hon var!)

Hennes kläder var helt annorlunda än det som varit modernt bara några år tidigare, långbyxor för kvinnor, rakt skurna jackor, kläder i trikå! Revolution!Tidigare hade kvinnokroppen tyglats och hållits in med korsetter, och tidvis byggts på med krinolinställningar och annat... Coco ville göra kläder som var bekväma (lyx är bara lyx om den är bekväm sa hon bland annat).

En ovanlig person Coco. Hon var en av få kläddesigners som inte hade något emot att hennes kläder kopierades och blev tillgängliga för vanliga människor, och hon lärde sig aldrig att sy som barn... hon bytte sömnad mot att få lära sig att rida! Mycket ovanligt bland små flickor på den tiden...

Ah, om jag någonsin får träffa en historisk person tror jag att det måste bli hon!

Några av Coco's bevingade ord:

"The most courageous act is still to think for yourself. Aloud."

"Look for the woman in the dress. If there is no woman, there is no dress."

"Fashion is architecture: it is a matter of proportions. "

"Since everything is in our heads, we had better not lose them."

Fler citat här och här. Och här kan man läsa mer om Coco Chanel.